Ce este NMN?

NMN (nicotinamidă mononucleotidă) este o moleculă care se găsește în mod natural în toate formele de viață. NMN este precursorul direct al moleculei esențiale NAD+ (nicotinamida adenină dinucleotidă) și este considerat o componentă-cheie pentru creșterea nivelului de NAD+ în celule. NMN are nenumărate beneficii în ceea ce privește furnizarea de energie, întărirea sistemului imunitar, tratarea tulburărilor metabolice, suprimarea îmbătrânirii și chiar inversarea procesului de menopauză.

Ce este NAD+?

NAD+ este o coenzimă esențială necesară pentru viață și pentru funcțiile celulare. Enzimele sunt catalizatori care fac posibile reacțiile biochimice. Coenzimele sunt molecule „ajutătoare” de care au nevoie enzimele pentru a funcționa. 

Ce face NAD+?

NAD+ este cea mai abundentă moleculă din organism, în afară de apă, iar fără ea, un organism ar muri. NAD+ este utilizat de multe proteine din organism, cum ar fi sirtuinele, care repară ADN-ul deteriorat. Este, de asemenea, important pentru mitocondrii, care sunt centralele energetice ale celulei și care generează energia chimică pe care o utilizează corpul nostru.

NAD+ ajută la controlul deteriorării ADN-ului.

Pe măsură ce organismele îmbătrânesc, ele acumulează daune la nivelul ADN-ului din cauza factorilor de mediu, cum ar fi radiațiile, poluarea și replicarea imprecisă a ADN-ului. Conform teoriei actuale a îmbătrânirii, acumularea de leziuni ale ADN-ului este principala cauză a îmbătrânirii. Aproape toate celulele conțin „mecanismul molecular” necesar pentru a repara aceste daune. Această mecanism consumă NAD+ și molecule de energie. Prin urmare, deteriorarea excesivă a ADN-ului poate epuiza resurse celulare valoroase.

Recent descoperitele sirtuine, cunoscute și sub numele de „gardianul genelor”, joacă un rol vital în menținerea sănătății celulare. Sirtuinele sunt o familie de enzime, care participă la răspunsurile celulare la stres și la repararea daunelor. De asemenea, sunt implicate în secreția de insulină, precum și în procesele de îmbătrânire și în condițiile de sănătate legate de îmbătrânire, cum ar fi bolile neurodegenerative și diabetul. Activarea sirtuinelor necesită NAD+. 

După cum spune David Sinclair, genetician la Harvard și cercetător în domeniul NAD, pierdem NAD+ pe măsură ce îmbătrânim „iar declinul rezultat în activitatea sirtuinelor, este considerat a fi un motiv principal pentru care corpul nostru dezvoltă boli când suntem bătrâni, dar nu și când suntem tineri”. El crede că creșterea nivelului de NAD+ în mod natural în timpul îmbătrânirii poate încetini sau inversa anumite procese de îmbătrânire.

De ce ar trebui să ne pese de NAD+?

De la descoperirea NAD+ în anul 1906, molecula a fost în atenția oamenilor de știință pentru abundența sa în organism și pentru rolul său crucial în circuitele moleculare care ne mențin organismul în funcțiune. În cadrul studiilor pe animale, creșterea nivelului de NAD+ în organism a dat rezultate promițătoare în domenii de cercetare precum metabolismul și bolile legate de vârstă (diabetul, bolile cardiovasculare, neurodegenerarea și scăderile generale ale sistemului imunitar), demonstrând de asemenea unele proprietăți anti-îmbătrânire. 

Metode de creștere a nivelului de NAD+.

S-a demonstrat că fastingul (reducerea aportului caloric) crește nivelul de NAD+ și activitatea sirtuinei. La șoareci, s-a demonstrat că activitatea crescută a NAD+ și a sirtuinei în urma restricției calorice încetinește procesul de îmbătrânire. Deși NAD+ este prezent în unele alimente, concentrațiile sunt prea mici pentru a afecta concentrațiile intracelulare. S-a demonstrat că administrarea anumitor suplimente, cum ar fi NMN, crește nivelul de NAD+.

Supliment NAD+ sub formă de NMN.

Concentrațiile intracelulare de NAD+ scad din cauza îmbătrânirii, deoarece funcțiile celulare normale epuizează rezervele de NAD+ în timp. Se consideră că nivelurile sănătoase de NAD+ sunt restabilite prin suplimentarea cu precursori de NAD+.  Conform cercetărilor, precursorii precum NMN și ribozidul de nicotinamidă (NR) sunt văzuți ca suplimente de producție de NAD+, crescând concentrațiile de NAD+. David Sinclair, cercetător în domeniul NAD+ de la Harvard, spune: „Hrănirea sau administrarea NAD+ direct organismelor nu este o opțiune practică. Molecula de NAD+ nu poate traversa cu ușurință membranele celulare pentru a intra în celule și, prin urmare, nu ar fi disponibilă pentru a afecta pozitiv metabolismul. În schimb, trebuie utilizate molecule precursoare ale NAD+ pentru a crește nivelurile biodisponibile de NAD+.”  Acest lucru înseamnă că NAD+ nu poate fi utilizat ca supliment direct, deoarece nu este ușor de absorbit. Precursorii NAD+ sunt mai ușor de absorbit decât NAD+ și sunt suplimente mai eficiente. 

Siguranța administrării de NMN și efecte secundare.

Oamenii de știință fac cercetări cuprinzătoare privind proprietățile, beneficiile, dozajul și efectele NMN asupra sănătății umane. Până în prezent, nu au fost descoperite efecte secundare potențiale ale NMN. O mulțime de studii clinice sunt în curs de desfășurare, iar cercetătorii sunt suficient de încrezători în ceea ce privește rezultatele lor pozitive. Mulți oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății folosesc ei înșiși NMN ca un compus anti-îmbătrânire și de stimulare a energiei.

În prezent, nu sunt raportate efecte secundare ale suplimentelor NMN. Mai multe studii cu NMN la rozătoare au relevat un efect pozitiv asupra metabolismului mușchilor, ficatului, imunității, sănătății inimii, ficatului și pielii. Studiile pe termen lung efectuate pe șobolani nu au arătat niciun efect grav sau toxic pe toată durata intervenției de 12 luni. Încă o singură cercetare la om nu a relevat nicio problemă de siguranță pentru doze orale unice de 100, 250 și 500 mg de NMN. În timpul administrării orale de 5 ore de supliment de NMN, oamenii de știință nu au constatat nicio modificare a temperaturii corporale, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a nivelului de oxigen din organism. Mai mult, testele de laborator au arătat toate rezultatele în limite normale.

Produsele noastre NMN