Ce este Resveratrolul?

Resveratrolul (RV) este o fitoalexină, un antibiotic protector produs de plante în momentul în care acestea sunt supuse la stres, fie că este vorba de atacuri fungice, de secetă, de iradiere cu ultraviolete sau de inflamații. Această moleculă ajută plantele să lupte și să își mențină sănătatea. 

Resveratrolul se găsește în diverse fructe și legume, cum ar fi strugurii roșii, fructele de pădure, alunele sau boabele de cacao. Se mai regăsește, de asemenea, în concentrații semnificative, în vinul roșu.

Proprietățile antiinflamatorii si antioxidante ale resveratrolulului îi conferă acestuia un loc de frunte în lista suplimentelor cu beneficii pentru longevitate și sănătate.

Proprietăți și beneficii.

În ultimele decenii, acest compus polifenolic a atras o atenție semnificativă din partea chimiștilor medicali, a nutriționiștilor dieteticieni și a profesioniștilor din domeniul sănătății, datorită proprietăților sale antioxidante și a numeroaselor sale efecte benefice, inclusiv antiangiogenice, imunomodulatoare, antimicrobiene, neurologice, anticancerigene, antidiabetice și de prevenire a bolilor cardiovasculare. 

Resveratrolul a fost studiat în mod activ timp de peste 20 de ani, de când s-a constatat că este abundent în vinul roșu. S-a crezut că oferă un posibil răspuns la paradoxul francez, conform căruia, în ciuda unei diete bogate în pâine, carne de porc, unt și brânză, francezii se remarcau printr-o rată relativ scăzută de boli coronariene.

Resveratrolul, ca și alți antioxidanți, determină organismul să detoxifice eficient moleculele care oxidează alte molecule și țesuturi. În mod obișnuit, metabolismul normal al organismului dă naștere unor molecule foarte reactive și oxidante numite radicali liberi. Producția acestora este mult crescută în timpul inflamației și al stresului. Radicalii liberi pot provoca alterări ale ADN-ului, membranelor celulare și ale altor structuri celulare vitale, cum ar fi mitocondriile, prin oxidarea acestora. Antioxidanții protejează organismul împotriva acestor molecule periculoase prin captarea și dezamorsarea lor, eliminându-le astfel din mediul celular.

De asemenea, antioxidanții ajută la repararea daunelor provocate de agenții oxidanți. Astfel, niveluri sănătoase de antioxidanți, precum vitamina C, vitamina E și seleniu, sunt esențiale pentru a preveni leziunile inflamatorii cronice, pentru a opri modificările precanceroase și pentru a încetini schimbările provocate de procesul de îmbătrânire.

Proprietățile antiinflamatorii ale resveratrolului sunt eficiente în controlul inflamației în tot corpul, inclusiv în creier. Neuroinflamarea (inflamarea unor părți ale sistemului nervos) este unul dintre factorii care contribuie la progresia problemelor legate de creier, cum ar fi boala Alzheimer, demența și scleroza multiplă.

Pe baza cercetărilor efectuate până în prezent, resveratrolul prezintă următoarele beneficii:

  • acțiune antiinflamatoare;
  • efect antioxidant;
  • previne ateroscleroza prin mecanisme variate;
  • împiedică maturarea și proliferarea celulelor canceroase și declanșează apoptoza, sau moartea celulară programată, în celulele canceroase;
  • reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer prin prevenirea formării plăcii;
  • crește sensibilitatea la insulină, prevenind astfel diabetul zaharat;
  • protejează împotriva efectelor nocive ale obezității și ale îmbătrânirii;                                                      
  • crește semnificativ durata de viață în mod dependent de doză la drojdii, pești și muște, precum și la alte specii inferioare, prin activarea genei Sir2;
  • în doze mici, resveratrolul produce modificări genetice semnificative la șoareci, similare efectelor sănătoase pentru inimă ale restricției calorice (sau ale dietei), ceea ce duce la mai puțină obezitate și la modificări întârziate ale îmbătrânirii.

Recomandări de dozare și administrare.

Cantitatea de resveratrol conținută în mod natural în alimente este considerată sigură pentru consumul zilnic. În ceea ce priverște suplimentele cu resveratrol, dozele mici și medii, de până la 1g pe zi, sunt considerate sigure, chiar și atunci când sunt administrate pentru perioade lungi de timp. Administrarea de cantități mai mari poate duce la tulburări gastrointestinale.

În general, oamenii au toleranțe diferite atunci când vine vorba de resveratrol și nu există o doză specifică recomandată în general. Oamenii ar trebui să discute cu medicul lor despre doza care ar putea fi cea mai sigură și mai benefică pentru organismul lor.

Ca și condiție generală, femeile însărcinate sau care alăptează, copiii sub vârsta de 18 ani și orice persoană cu o condiție medicală cunoscută ar trebui să consulte un medic înainte de utilizare.

Este recomandată evitarea administrării suplimentelor cu resveratrol în următoarele situații:

  • Tulburări de sângerare. Resveratrolul scade coagularea sângelui. Dacă aveți o tulburare de coagulare a sângelui și prezentați un risc de sângerare, trebuie să evitați să luați suplimente cu resveratrol.
  • Sensibilitatea la estrogen. Resveratrolul poate acționa ca hormonul estrogen în organism. Dacă suferiți de afecțiuni cum ar fi endometrioza, fibroamele uterine sau cancere ale aparatului de reproducere, inclusiv cancerul de sân, nu luați resveratrol.
  • Intervenții chirurgicale. Din cauza proprietăților de subțiere a sângelui ale resveratrolului, trebuie să întrerupeți administrarea oricărui supliment de resveratrol cu două săptămâni înainte de intervenție.

Interacțiuni cu alte medicamente.

Resveratrolul încetinește coagularea sângelui. Dacă este administrat împreună cu medicamente anticoagulante, prezentați un risc crescut de sângerare. Anticoagulantele includ warfarină, heparină, naproxen, ibuprofen și aspirină.

Produsele noastre cu Resveratrol