Cele mai valoroase și relevante informații pentru o viață lungă și sănătoasă le găsești în aceste 2 lucrări emblematice pentru domeniul emergent al longevității:
„Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”.
Cartea a apărut în anul 2019, fiind scrisă de către David Sinclair, profesor la Harvard Medical School și cercetător de top în domeniul geneticii și al biologiei moleculare. Cartea contestă percepția clasică asupra procesului de îmbătrânire, care susține că acesta este inevitabil și ireversibil. Sinclair prezintă dovezi și studii care sugerează că îmbătrânirea poate fi încetinită semnificativ, ceea ce ar prelungi durata și calitatea vieții umane.
Cartea explorează cercetările de ultimă oră din domeniul biologiei moleculare și geneticii și oferă cititorilor o înțelegere detaliată a modului în care are loc procesul de îmbătrânire. Sinclair argumentează că îmbătrânirea este cauzată de deteriorarea celulară și moleculară, dar că acest proces poate fi încetinit prin activarea unor enzime și gene specifice, care ajută la repararea și regenerarea celulelor.
Cartea oferă, de asemenea, sugestii și sfaturi practice pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, cum ar fi postul intermitent, expunerea la frig, exercițiile fizice regulate de intensitate potrivită, consumul redus de carne, tehnologii de ultimă oră și alte abordări experimentale cu efecte benefice, conform studiilor științifice recente.
Sinclair abordează subiecte complexe și tehnice, dar face acest lucru într-un mod accesibil și interesant pentru toți cei interesați de sănătate, nutriție, exerciții fizice, știință și tehnologie, indiferent de nivelul de cunoștințe al cititorilor. Ideile prezentate în carte sunt susținute de cercetări și studii de ultimă oră, fapt ce conferă credibilitate aceste lucrări. Citând aceste studii, Sinclair subliniază legătura directă între stilul de viață și îmbătrânire, oferind astfel o perspectivă optimistă asupra posibilității de a încetini acest proces și de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.
„Îmbătrânirea este o boală, iar această boală poate fi tratată”, susține cu îndrăzneală autorul acestei lucrări remarcabile.
„Outlive. Știința și arta longevității”.
Lucrarea a fost publicată în martie 2023 de către Peter Attia, medic preocupat de studiul longevității și de aplicațiile practice din acest domeniu. În acest adevărat manual de operare pentru longevitate, Attia se bazează pe cele mai recente descoperiri științifice pentru a oferi intervenții nutriționale inovatoare, tehnici de optimizare a exercițiilor fizice și a somnului precum și instrumente pentru îmbunătățirea sănătății emoționale și mentale.
Cu toate succesele sale, medicina tradițională nu a reușit să facă prea multe progrese în combaterea bolilor provocate de procesul de îmbătrânire, boli responsabile de moartea celor mai mulți dintre oameni: bolile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer și diabetul de tip 2. De cele mai multe ori, tratamentul acestor boli intervine mult prea târziu pentru a mai fi de ajutor, prelungind doar durata de viață în detrimentul sănătății sau al calității vieții. Dr. Attia consideră că acest model învechit de intervenție trebuie înlocuit cu o strategie personalizată și proactivă în abordarea longevității, o strategie prin care să acționăm acum, fără să așteptăm ca boala să progreseze.
În cartea sa, Dr. Attia ne învață cum să ne gândim la sănătatea noastră pe termen lung, pentru a crea cele mai bune planuri personalizate, croite pe specificul nostru individual. În „Outlive”, veți descoperi:
- de ce testul de colesterol de la examenul medical anual nu vă spune suficient despre riscul real de a muri din cauza unui atac de cord.
- că s-ar putea să suferiți deja de o afecțiune hepatică extrem de frecventă, dar subdiagnosticată, care ar putea fi un precursor al bolilor cronice ale îmbătrânirii.
- de ce exercițiul fizic este cel mai puternic „medicament” pro-longevitate – și cum să începeți antrenamentul pentru „Decatlonul Centenarului”.
- de ce ar trebui să uitați de diete și să vă concentrați în schimb pe biochimia nutrițională, folosind tehnologia și datele pentru a vă personaliza modelul alimentar.
- de ce preocuparea pentru sănătatea fizică și longevitate, ignorând sănătatea emoțională, este greșeala pe care o facem cu toți.
Îmbătrânirea și longevitatea sunt mai maleabile decât credem – soarta noastră nu este bătută în cuie. Cu foaia de parcurs corectă, care să ne permită să supraviețuim moștenirii genetice, putem trasa o cale diferită pentru viața noastră, astfel încât fiecare deceniu să fie mai bun decât cel precedent.