David A. Sinclair este un biolog de origine australiană, profesor în cadrul Departamentului de Genetică și co-director al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii de la Harvard Medical School. Este cunoscut mai ales pentru activitatea sa de înțelegere a motivelor îmbătrânirii și de identificare a modalităților de încetinire a efectelor acesteia. Și-a obținut doctoratul în genetică moleculară la Universitatea din New South Wales, Sydney, în 1995. A lucrat ca cercetător postdoctoral la M.I.T. cu Dr. Leonard Guarente, colaborare care a dus la descoperirea unei cauze a îmbătrânirii drojdiei, precum și a rolului Sir2 în schimbările epigenetice determinate de instabilitatea genomului. În 1999 a fost recrutat la Harvard Medical School, unde predă biologia îmbătrânirii și medicina translațională pentru îmbătrânire. Cercetările sale s-au axat în principal pe sirtuine, enzimele de modificare a proteinelor care răspund la modificarea nivelurilor de NAD+ și la restricția calorică (CR), cu interese asociate în cromatină, metabolism energetic, mitocondrii, învățare și memorie, neurodegenerare și cancer. Laboratorul Sinclair a fost primul care a identificat un rol al biosintezei NAD+ în reglarea duratei de viață și a demonstrat pentru prima dată că sirtuinele sunt implicate în restricția calorică la mamifere. De asemenea, au fost primii care au identificat moleculele mici care activează SIRT1, cum ar fi resveratrolul, și au studiat modul în care acestea îmbunătățesc funcția metabolică folosind o combinație de abordări genetice, enzimologice, biofizice și farmacologice. Aceștia au demonstrat că o comunicare defectuoasă între genomul mitocondrial și cel nuclear este o cauză a declinului fiziologic legat de vârstă și că relocalizarea factorilor de cromatină ca răspuns la rupturile ADN poate fi o cauză a îmbătrânirii.

Dr. Sinclair este cofondator al mai multor companii de biotehnologie (Sirtris, Ovascience, Genocea, Cohbar, MetroBiotech, ArcBio, Liberty Biosecurity) și face parte din consiliile de administrație ale altora. De asemenea, este cofondator și coeditor-șef al revistei Aging. Activitatea sa este prezentată în cinci cărți, două filme documentare și prin alte mijloace de comunicare. A obținut 35 de brevete ca inventator și a primit peste 25 de premii și distincții, printre care Premiul Commonwealth-ului australian, Bursa Asociației Americane pentru Cercetare în domeniul Îmbătrânirii, Premiul Genzyme pentru Realizări Remarcabile în Știința Biomedicală, Premiul Bio-Inovatorului sau Medalia Australiană pentru Cercetări Medicale. În anul 2014 a fost inclus de revista TIME în lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. 

Atât în celebra sa carte „Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o facem”, precum și în cadrul aparițiilor sale ca invitat la diferite podcasturi, David Sinclair face o serie de recomandări pentru o viață lungă și sănătoasă, o rutină pe care o practică el însuși de mulți ani de zile:

  • administrarea a 1000 mg NMN zilnic – produsele noastre NMN
  • administrarea a cel puțin 500 mg Resveratol zilnic – produsele noastre cu Resveratrol
  • postul intermitent – 2 mese/zi în decursul a maximum 8 ore. 
  • o alimentație sănătoasă – o dietă bazată pe legume și alimente ușoare (ex.: dieta mediteraneană); evitarea zahărului și a carbohidraților; limitarea aportului de proteine și de carne roșie.
  • activitate fizică constantă, de 2/3 ori pe săptămână antrenament cu o intensitate ridicată (alergare sau ridicat greutăți).
  • folosirea băilor reci.
  • limitarea expunerii la soare și la razele X.

Link-uri utile:

https://linktr.ee/davidasinclair

https://carturesti.ro/carte/lifespan-919640092?p=1