Mâncatul într-o fereastră de 12 ore a fost asociat cu diverse beneficii pentru longevitate și sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă combinarea obiceiurilor alimentare sănătoase cu exerciții fizice regulate.
Postul intermitent presupune reducerea intenționată a numărului de calorii consumate, în timpul a cel puțin unei zi pe săptămână sau a câtorva zile pe lună.
Alimentația cu restricție de timp este o formă de post intermitent în care tot aportul caloric este limitat la o fereastră de opt până la 12 ore, fiind aliniat în același timp cu calendarul intern al organismului, în vederea obținerii unui nivel de sănătate optim.
Rolul important jucat de practica postului intermitent în complexa ecuație a sănătății și a longevității este acum un adevăr acceptat de către majoritatea cercetătorilor din acest domeniu. Invitat în cadrul podcastului Huberman Lab, dr. Satchin Panda, profesor și director al Laboratoarelor de Biologie de la Institulul Salk pentru Studii Biologice, a punctat cateva aspecte importante legate de acest subiect:
Tiparele alimentare pe care le dezvoltăm în timp pot avea un impact semnificativ asupra biologiei și a sănătății noastre, mentale și fizice. Cercetările doctorului Sachin Panda privind efectele postului intermitent/alimentației cu restricții de timp indică beneficii semnificative ale acestor practici, printre care: îmbunătățirea sănătății ficatului, a intestinelor, a creierului, a funcțiilor cognitive și a stării generale de spirit. Tipul și consecvența practicării postului intermitent determină nivelul de beneficii al acestuia.
Postul intermitent și alimentația cu restricții de timp pot fi instrumente foarte eficiente în pierderea în greutate, îmbunătățirea digestiei, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea calității somnului. Prin alternarea perioadelor de alimentație cu cele de post, corpul uman folosește grăsimile stocate ca și rezerve de combustibil, stimulând în același timp autofagia, un proces de auto-curățare celulară care generează longevitate și reduce riscul de boli cronice.
Ceasurile noastre circadiene sunt sensibile la lumină și la schimbările din orarul nostru alimentar. Constanța acestui orar poate optimiza activitatea ceasurilor circadiene, îmbunătățind astfel digestia și funcția organelor și reducând riscul de atac de cord și de accidente vasculare. Nivelul de glicemie poate fi, de asemenea, influențat într-un mod pozitiv de respectarea unui orar alimentar. Prin urmare, mâncatul la ore fixe este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală.
Consumul unui număr redus de calorii sau administrarea unor mese mai mici și mai consistente poate crește durata de viață, arată un studiu efectuat pe șoareci. Perioda administrării meselor este, de asemenea, crucială pentru longevitate. Șoarecii cărora li s-a administrat o dietă sub-calorică în timpul ciclului lor activ au trăit cu 20% mai mult decât cei cărora li s-a administrat aceeași dietă pe tot parcursul zilei și al nopții. Astfel, dacă doriți să vă îmbunătățiți durata de viață, este indicat să vă consumați caloriile pe timpul zilei.
Prin limitarea aportului caloric la un anumit interval de timp (alimentația cu restricții de timp), șoarecii au trăit cu 35% mai mult decât grupurile de control. În cazul oamenilor, se recomandă un post de 12 ore pentru o gestionare optimă a caloriilor în vederea obținerii longevității.
Mâncatul într-o fereastră de 12 ore a fost asociat cu diverse beneficii pentru longevitate și sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă combinarea obiceiurilor alimentare sănătoase cu exerciții fizice regulate. Important de reținut, excesul de exerciții fizice și consumul exclusiv de alimente negătite poate duce la efecte secundare negative. Consumul de cofeină pe stomacul gol poate agrava refluxul acid și simptomele de anxietate. Consumul de cofeină fără mâncare poate face ca stomacul să producă mai mult acid, ceea ce duce la reflux. Așteptați așadar până mai târziu în cursul zilei pentru a vă lua doza de cofeină dacă aveți reflux gastric sau dacă suferiți de anxietate.